‘Stealware’ KaZaA dupeert doorverwijssites

  • Bron (c) 2002, WebWereld

“In het afgelopen halfjaar zijn mijn inkomsten met 30 procent gedaald”, klaagt Shawn Collins, eigenaar van enkele sites die doorverwijzen naar internetwinkel Amazon, tegenover The New York Times.

Amazon en andere internetwinkels betalen provisie aan sites die nieuwe klanten aanbrengen. Voor honderdduizenden kleine sites vormt het doorverwijzen naar e-commercesites – affiliate marketing in e-commercejargon – een belangrijke bron van inkomsten.

De laatste maanden staan deze inkomsten echter steeds meer onder druk, zo bericht The New York Times. De reden: veel internetters hebben zonder dat ze het weten software op hun computer geïnstalleerd die hen langs een andere site voert als ze een e-commercesite bezoeken. Daardoor gaat de provisie niet naar de doorverwijssite, maar naar de maker van de geniepige software.

Stealware
Parasite-ware en stealware noemen critici de programma’s inmiddels. Stealware wordt volgens The New York Times onder meer meegeleverd met de uitwisselprogramma’s KaZaA en LimeWire. In maart werd al bekend dat Morpheus dergelijke software installeerde.

Voor de uitwisseldiensten, die afhankelijk zijn van inkomsten uit advertenties en meegeleverde software, kan de stealware een belangrijke bron van inkomsten zijn. Naar verluidt betalen de leveranciers van spyware uitwisseldiensten als KaZaA tussen de 10 en 20 dollarcent per download.

Hoewel betrouwbare cijfers ontbreken, is de markt voor het doorverwijzen naar e-commercesites in ruil voor provisies waarschijnlijk behoorlijk groot. Een succesvolle doorverwijssite kan 60.000 dollar per maand verdienen aan provisies, zegt de beheerder van een discussiesite over affiliate marketing. De makers van de stealware halen dus waarschijnlijk een veelvoud daarvan binnen.. Lees verder via WebWereld: