Steeds meer Andoid malware in Nederland

  • Bron (c) 2013, VirusAlert

Hoewel de meeste incidenten met besmette Androidtoestellen in China en Rusland plaatsvinden, krijgen ook Nederlandse gebruikers met mobiele malware te maken. Het gaat dan om apps die zich als legitieme apps voordoen, informatie van geïnfecteerde smartphones en tablets stelen, dure sms-berichten verzenden, rootrechten op het toestel proberen te krijgen of kwaadaardige adware vertonen.

In januari en februari van dit jaar werd de meeste mobiele Androidmalware in Rusland, India en China aangetroffen. In maart en april verschijnt echter Nederland voor het eerst in het overzicht van meest getroffen landen. Zowel in maart als april werd 3% van de Androidmalware in Nederland gedetecteerd, zo stelt anti-virusbedrijf McAfee.
Marktplaats

Om wat voor malware het specifiek gaat en welke apps hiervoor werden gebruikt laat de virusbestrijder niet weten. De meeste Androidmalware wordt nog altijd via kwaadaardige websites en onofficiële marktplaatsen verspreid, toch komt het ook voor dat Google kwaadaardige apps van Google Play verwijdert.

Gebruikers doen er volgens McAfee echter verstandig aan om alleen vanaf officiële marktplaatsen te downloaden, aangezien het risico op een verkeerde app hier het kleinst is.