Steeds minder spam in Nederlandse inbox

  • Bron (c) 2011, VirusAlert

De hoeveelheid spam die in Nederlandse postvakken terechtkwam is het afgelopen jaar met bijna tien procent afgenomen. Was in februari 2010 nog 91,2% van al het e-mailverkeer spam, vorige maand was dit gedaald naar 82,2%, zo blijkt uit cijfers van Symantec. De gemiddelde hoeveelheid spam wereldwijd bedraagt nu 81,3%, wat ook minder is ten opzichte van vorig jaar toen het nog om 89,4% ging.

Adobe
Naast spam keek de beveiliger ook naar het aantal kwaadaardige bestanden en concludeerde dat PDF het favoriete bestandsformaat van aanvallers blijft. In 2009 gebruikte ongeveer 52,6 % van de doelgerichte aanvallen een PDF-bestand. In 2010 was dat al 65 %, een toename met 12,4 %. Deze maand was het wat minder, maar als de trend van afgelopen jaar zich doorzet, zal midden 2011 76% van de doelgerichte malware bestaan uit aanvallen op basis van PDF.

“Doelgerichte aanvallen aan de hand van PDF’s zullen allicht nog problematischer worden naarmate de malwareprogrammeurs de afleverings-, constructie- en verhullingstechnieken ervan verder ontwikkelen,” zegt analyst Paul Wood. Die lijkt daarmee voorbij te gaan aan de nieuwe sandbox van Adobe Reader, waar nog altijd geen werkende exploits voor ontdekt zijn.