Sun ondubbelzinnig achter Linux

  • Bron (c) 2002, Automatiseringsgids.nl

Scott McNealy, topman van Sun Microsystems, is gisteren in een pinguinpak verschenen op een bijeenkomst met financieel analisten. Hij wilde zo duidelijk maken dat zijn bedrijf ondubbelzinnig achter het open source-besturingssysteem Linux staat. De pinguin is jaren geleden tot mascotte uitverkoren door Linus Torvalds, de geestelijke vader van Linux.

Sun heeft Linux jarenlang gezien als een opstapje naar zijn eigen besturingssysteem Solaris, dat eveneens is afgeleid van Unix. Voor veeleisende bedrijfssystemen zou Linux minder geschikt zijn, heeft Sun altijd betoogd. Op de achtergrond speelt mee dat Linux zich aan controle door een fabrikant als Sun onttrekt doordat iedereen een bijdrage kan leveren aan verdere ontwikkeling van de programmacode.

McNealy en zijn softwaredirecteur Ed Zander hebben de brede ondersteuning van Linux door fabrikanten als IBM, Dell en Hewlett-Packard de afgelopen paar jaar vooral belachelijk proberen te maken. Net als Apple houdt Sun zijn hardware en systeemsoftware graag in eigen hand. Linux dreigt echter steeds meer marktaandeel van Solaris af te snoepen, vooral aan de onderkant van de servermarkt. Bovendien wil Sun ook graag Windows van aartsrivaal Microsoft de pas afsnijden en daarbij kan Linux een aantrekkelijk alternatief zijn.

De omarming van Linux gaat ook nu nog niet van harte. Volgens McNealy is het open-source besturingssysteem vooral geschikt voor kleine servers ‘aan de randen van het netwerk’ en niet voor zware, verticale toepassingen. Sun kondigde gisteren plannen aan voor een nieuwe reeks Linux-servers voor de onderkant van de markt.