Symantec: Beveiliging Windows Vista laat te wensen over

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Uit een viertal beveiligingsrapporten van Symantec blijkt dat het nieuwe Microsoft besturingssysteem Vista wel veiliger is, maar niet waterdicht. Microsoft heeft de kern van Vista relatief goed beveiligd, vooral het gebied van buffer overflows en andere aanvallen op het geheugen. Aanvallers die het Vista systeem willen kraken moeten het hebben van applicaties van derde partijen in plaats van Microsoft’s software.

Op het gebied van applicaties van derde partijen komt het besturingssysteem Vista qua beveiliging tekort. “Third-party” applicaties zijn nog steeds kwetsbaar” zegt Oliver Friedrichs van de Security Response Advanced Threat Research group. Vooral de aansturing(drivers) die op de 64-bit versie van Vista draaien zijn kwetsbaar, omdat via de optie driver signing feature de 64-bit kernel uitgeschakeld kan worden. Binnen een week was het de onderzoekers gelukt om deze feature te omzeilen. Een andere Vista feature, user account control, kan ook omzeild worden waardoor aanvallers volledige toegang krijgen tot de computer.

Friedrichts erkent dat Symantec zelf van de rapporten profiteert, omdat het aanvullende beveiliging aanbiedt. Toch zou het rapport via legitieme wetenschappelijke methodes zijn opgesteld, en doet men ook aanbevelingen aan Microsoft om de beveiliging van Windows in de toekomst te verbeteren. De rapporten zijn via deze link te downloaden.