Symantec maakt virusscanner minder traag

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

Een veel gehoorde klacht over anti-virus software is de vertragende werking op het systeem, maar als we Symantec mogen geloven behoort dit straks tot het verleden. De beveiliger kiest voor een nieuwe aanpak waarbij het een profiel van de gebruiker maakt. Zo is software die op een paar systemen draait meer verdacht dan programma’s die bij miljoenen in gebruik zijn. Ook kijkt de software naar het gedrag van de gebruiker, want wie in het verleden besmet is geraakt, loopt een groter risico om dat nog een keer mee te maken.

Verder wil de beveiliger de installatietijd, die nu acht tot tien minuten duurt, verkorten. Straks zou de anti-virus software binnen een minuut of minder op het systeem moeten staan. De ‘less is more’ aanpak gaat het ook hanteren voor laadtijden. Zo duurt het nu nog bijna een halve minuut voordat Norton is gestart, in de toekomst gaat men voor een tijd onder de tien seconden en ook het scannen moet stukken sneller. Een ander onderdeel dat op dieet gaat is de omvang van de installatie, die mag straks niet meer de 100MB overschrijden. Een behoorlijke reductie, aangezien sommige Symantec programma’s zo’n 400MB groot zijn.

Het sneller scannen van bestanden wil het bereiken door een gigantische whitelist van betrouwbare applicaties aan te leggen. “We hebben de filosofie dat als we minder scannen het standaard sneller zal zijn,” aldus Con Mallon.