Tipgevers van Sasserzaak ontvangen van Microsoft forse beloning

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

Microsoft zal binnenkort overgaan tot het uitkeren van de uitgeloofde beloning van 250.000 dollar aan de tipgevers wiens informatie leidde tot de aanhouding van Sven Jaschan in 2004. De auteur van de Sasser-worm is afgelopen vrijdag daarvoor veroordeeld.

Het bedrag zal worden verdeeld over de twee personen die informatie verschafte over de auteur van de worm. Jaschan is veroordeeld tot 21 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en 30 uur dienstverlening. Deze straf is volgens Graham Cluley van Sophos eigenlijk te laag: ‘Hij is eigenlijk vrijgesproken’. Microsoft is echter wel tevreden met de uitspraak zo lijkt het, aangezien volgens het bedrijf een strafblad geen kleinigheid is.

De aanhouding van Jaschan is het eerste succes voor Microsoft’s Anti-virus Reward Program, dat in 2003 is opgericht naar aanleiding van de uitbraak van de Blaster-worm en het Sobig-virus. Dit fonds beschikt over een bedrag van vijf miljoen dollar, dat wordt uitgekeerd aan personen die tips of informatie hebben over groepen of personen die virussen en worms hebben geschreven. Informatie over de auteurs van het MyDoom-virus is inmiddels beloond met een bedrag uit dit fonds.

In eerste instantie had Microsoft geen beloning uitgeloofd voor informatie die tot aanhouding van de auteur van de Sasser-worm zou leiden. Microsoft-medewerkers in Duitsland kregen echter de vraag of het bedrijf bereid was een bedrag uit te keren voor informatie over de Sasser-auteur. Nadat Microsoft besloot hiervoor geld beschikbaar te stellen, werd op 8 mei 2004 bekendgemaakt dat de beloning had geleid tot een aanhouding.

De Sasser-worm is vorig jaar voor het eerst uitgebroken. Om precies te zijn op 30 april 2004. Hoeveel systemen met de worm zijn besmet, is niet exact bekend. Wel is bekend dat circa 1,5 miljoen mensen een tool van Microsoft hebben gedownload die Sasser van het systeem kon verwijderen.

Bron: Tweakers