Toename van PIN-pas fraude

  • Bron (c) 2010, ZIbb.nl

Afgelopen jaar werd er in Nederland meer geskimd dan ooit tevoren, zo maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag bekend. De banken leden in totaal voor 36 miljoen euro schade als gevolg van het kopiëren van betaalpassen: 16 procent meer dan in 2008. In totaal werden 32.000 betaalpassen gekopieerd.

Bovendien hebben de criminelen inmiddels zo’n voorsprong genomen dat de pinpasfraude eigenlijk niet meer uit te bannen is en alleen nog maar zal toenemen, aldus diverse beveiligingsexperts.

De NVB en de politie zullen dat echter nooit toe willen geven, zegt Arjen de Landgraaf van het internationale beveiligingsbedrijf E-Secure IT tegenover De Pers: ‘Het is allemaal marketing. Banken kunnen zich niet veroorloven dat de consument bang wordt. Dat is slecht voor het vertrouwen in het betalingssysteem.’

Noodklok
Samen met andere deskundigen van de European Network and Information Security Agency luidde De Landgraaf vorig jaar de noodklok over skimming, dat in 2008 voor zeker 485 miljoen euro aan schade zorgde in Europa.

Bij skimmen wordt een bankpas inclusief pincode bij een betaal- of pinautomaat gekopieerd om met de nagemaakte kopie geld op te nemen. Hoofdschuldigen zijn Oost-Europese criminelen, met name Roemenen, die afgelopen jaar dus minstens 36 miljoen euro buitmaakten met het kopiëren van Nederlandse betaalpassen.

Toenemen
En dat bedrag zal toenemen, zo voorspelt recherchebureau Ultrascan, dat al in 2007 aan de bel trok over de Roemeense skimplaag. Op dat moment telde het bureau zo’n 1.800 in Nederland actieve Roemeense criminelen. Eind 2009 komt Ultrascan op 3.500 uit.

‘De afschrikfunctie die zou moeten uitgaan van de bestrijding door justitie en banken, werkt dus nog niet bepaald’, constateert directeur Frank Engelsman.

Vele malen groter
Engelsman en De Landgraaf denken allebei dat de schade van skimmen in werkelijkheid vele malen groter is dan banken toegeven. De Landgraaf: ‘Banken stellen het bedrag zo laag mogelijk voor omdat de consument vertrouwen moet houden in het betalingssysteem. Het is ongetwijfeld meer, maar dat weten we niet omdat banken geen openbaarmakingsplicht hebben.’

Overigens verwacht de banken in de bestrijding van het probleem veel van de vervanging van de magneetstrip op de betaalpas door een veel minder makkelijk te kopiëren chip. Probleem daarbij is echter dat de strip voorlopig nog wel op de passen blijft zitten, omdat veel niet-Europese landen nog niet overstappen op de nieuwe technologie.