Top 10 internetbedreigingen Nederland wijkt af van rest van de wereld

  • Bron (c) 2011, VirusAlert

Beveiligingsspecialist SpicyLemon heeft de top tien internetbedreigingen bekend gemaakt die ESET in de maand april heeft geanalyseerd. Hieruit blijkt dat er verschillen bestaan tussen de bedreigingen in Nederland en de rest van de wereld.

Waar wereldwijd nog steeds gevochten wordt tegen Conficker, hebben we in Nederland veel meer last van allerlei Toolbars en zogenaamde “RegistryBooster” software. Deze laatste bedreiging is sinds het begin van 2011 te vinden in de top 10 van de meest gedetecteerde gevaren op internet.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders een ander surfgedrag vertonen dan de rest van de wereld. Nederlanders blijken gevoelig voor de, zo op het eerste gezicht, vele voordelen van de RegistryBooster software. De software geeft de consument het idee dat het hen een betrouwbare oplossing biedt om het systeem schoon te houden en te optimaliseren. Ook de prijs van het product spreekt Nederlanders aan.

Lijkt een goede deal
Nienke Ryan, product en strategie manager van SpicyLemon: “Veel consumenten laten zich leiden door de beloften en de lage prijs van de software. Veel van deze RegistryBooster software claimt namelijk de pc sneller te maken, of te repareren voor een bedrag van tussen de 20 en 70 euro. Dit lijkt natuurlijk een hele goede deal wanneer het de levensduur van een computer voor een jaar verlengt. Helaas is niets minder waar en doet deze software vaak meer kwaad dan goed.”

Ryan: “Een goede virusscanner blijft dus van extreem belang om privégegevens te waarborgen en bescherming te bieden tegen ongewenste applicaties op het systeem.”

De top tien van bedreigingen in Nederland in april 2011 ziet er als volgt uit:

Threat Name Detections

1. Win32/TrojanDownloader.Zurgop.I 3.04 %
2. Win32/Adware.Toolbar.Dealio 2.73 %
3. Win32/HackKMS.A 2.55 %
4. Win32/TrojanDownloader.Stohil.L 2.29 %
5. Win32/Adware.Bandoo.AA 2.24 %
6. Win32/RegistryBooster 2.09 %
7. HTML/Iframe.B.Gen 2.02 %
8. INF/Autorun.Sz 1.84 %
9. JS/Redirector.NID 1.63 %
10. Win32/TrojanDownloader.Stohil.O 1.20 %

De top tien bedreigingen wereldwijd in april 2011 is als volgt:

1. INF/Autorun
2. Win32/Conficker
3. Win32/PSW.OnLineGames
4. Win32/Sality
5. Win32/Autoit
6. Win32/Autorun
7. HTML/Iframe.B.Gen
8. Win32/Bflient
9. Win32/Tifaut.C
10. Win32/Spy.Ursnif.A

Over ESET en SpicyLemon
Het Slowaakse ESET, leverancier van antivirus software, is wereldwijd actief met de verkoop van het antivirus programma ESET NOD32 Antivirus, ESET Smart Security en ESET Cybersecurity for Mac. Wereldwijd zijn er meer dan 140 miljoen gebruikers die ESET beveiligingssoftware gebruiken. In Nederland wordt de security software ESET NOD32 gedistribueerd door SpicyLemon uit Sliedrecht, die software van ESET via resellers aan eindgebruikers verkoopt. De security producten van ESET zijn snel en betrouwbaar. Bovendien stellen de producten een minimum aan systeemvereisten.