Trend Micro boycot anti-virustest Virus Bulletin

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

Anti-virusbedrijf Trend Micro doet niet meer mee aan de anti-virustest van Virus Bulletin, omdat die niets meer met de werkelijkheid te maken heeft. De test van Virus Bulletin, waar succesvolle virusscanners een VB100 logo krijgen, bestaat uit het detecteren van malware die op de WildList voorkomt. Die lijst bestaat uit oude en willekeurige malware en komt daardoor niet meer overeen met de situatie van vandaag de dag, waarbij er elke dag duizenden varianten verschijnen.

Trend Micro noemt de test dan ook “ouderwets”, “totaal irrelevant” en “een probleem voor de industrie”. Ook andere anti-virusbedrijven zouden er zo over denken, maar die durven zich hier niet over uit te spreken, omdat ze hun geloofwaardigheid juist aan de hand van de VB100 test hebben opgebouwd. “Nadat we de laatste test faalden, hebben we intern een heftige discussie gehad. We informeerden Virus Bulletin dat we niet meer mee zouden doen,” zegt CTO Raimund Genes. Eerder liet ook al het Spaanse Panda Security weten de test te vermijden. Het overgrote merendeel van de anti-virusbedrijven doet nog wel mee, in totaal 37 bedrijven.

John Hawes, technisch consultant voor Virus Bulletin, is verbaasd over de ophef van Trend Micro, aangezien het bedrijf het testorgaan niet inlichtte. “De WildList die we gebruiken is afkomstig van reporters van over de hele wereld. De test bestaat eruit dat de anti-virusbedrijven alles op de lijst detecteren. Het is onmogelijk om alle virussen te testen, omdat we die gewoon niet hebben.”