Trojan Imunizator zaait angst onder Mac en Apple gebruikers

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

Experts van SophosLabs™ hebben de Apple Macintosh gemeenschap geadviseerd niet in paniek te raken wanneer er weer een nieuw Trojan verschijnt voor het Mac OS X platform. In plaats daarvan krijgen Apple Mac liefhebbers het advies; zorg ervoor dat persoonlijke beveiliging van de computer op orde is, update regelmatig software en voer ‘op zijn tijd’ een veilige defensiemethode. Koop niet direct bij de eerste bangmakerij nieuwe software.

De Trojan met de naam Troj/MacSwp-B (ook wel bekend als Imunizator), probeert Macgebruikers angst aan te jagen om onnodige software aan te schaffen door te claimen dat er betrouwbare gegevens zijn ontdekt op de getroffen computer.

Het virus Imunizator beweert dat Apple en Mac computers hun privacy niet kunnen garanderen en proberen naïeve gebruikers te overtuigen om direct software van Imunizator aan te schaffen. “Windows gebruikers zijn niet langer op deze manier op de kast te jagen, maar het fenomeen is zeldzamer bij Apple Macintosh. Desalniettemin volgt de ontdekking van MacSwp-B’s erg snel op de verschijning andere malware die zijn geïdentificeerd voor het platform Mac OS X platform in de afgelopen maanden,” zegt Graham Cluley, senior technologie consultant van Sophos. “Internetcriminaliteit tegen Mac gebruikers is relatief klein in vergelijking met de hoeveelheid Windows aanvallen, maar het is een groeiende markt. Apple Macintosh gebruikers moeten wat dat betreft nog leren van de fouten die hun Windowsneefjes en nichtjes al eerder in het verleden hebben gemaakt. Een defensieve houding op het juiste moment, het up-to-date blijven met de beveiligingspatches en voorzichtig oefenen met wat zij activeren of downloaden op hun computer.