URL-Lek in Windows blijft na patch-dinsdag een risico

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

IE7-Update maakt XP en Server 2003 wederom kwetsbaar
Kort nadat Microsoft de oktober patch-dinsdag had gepubliceerd, heeft Microsoft gewezen op diverse URL-beveilingslekken in Windows. Via deze gaten in het besturingssysteem kunnen kwaadwillende schadelijke codes naar binnen sluizen. Het lek wordt veroorzaakt door een Update van Internet Explorer 7 tot stand. De foutmelding treedt op wanneer Windows URL’s niet correct verwerkt. De Bug betreft uitsluitend computersystemen met Windows XP en Windows Server 2003. Vooralsnog niet met Windows Vista.

De URL-zwakte werkt tevens door in andere programmatuur zoals bij Outlook Express, Firefox en Adobe Reader, die URLs ‘vanuit Windows doorverwijst. Kwaadwillende kunnen tevens via deze applicaties de schadelijke codes naar binnen halen.

Door Secunia werd dit probleem voor het eerst gesignaleerd in september. Verrvolgens werden “Firefox-URI-Lekken” aangemerk als beveiligingsrisico. De beveiligingsexperts van Secunia vermoeden in september al, dat de lekken in het besturingssysteem zelf zitten. Nu heeft Microsoft die conclusie voor het eerst bevestigd. De softwaregigant werkt nu aan een nieuwe patch om dit probleem alsnog te verhelpen.