Vakantiegangers zijn gemakkelijke doelwitten voor cybercriminelen

  • Bron (c) 2013, VirusAlert

Veel toeristen nemen hun smartphone, tablet of laptop mee op vakantie om op de hoogte te blijven van wat er zich op het thuisfront afspeelt, om foto’s te maken of om films te kijken tijdens een regenachtige dag. Onderzoek van Zoover maakte duidelijk dat vorig jaar de helft van de Nederlandse vakantiegangers al een laptop of tablet meenam op vakantie. De verwachting is dat dat percentage alleen maar hoger zal zijn. Helaas is lang niet iedereen zich bewust van de gevaren van het gebruik van de internetconnecties die op reis worden gebruikt. G Data raadt vakantiegangers af om gebruik te maken van gratis wifi-netwerken en om op te passen met het gebruik van pc’s in internetcafé’s. Beide kunnen namelijk identiteitsdiefstal in de hand werken, met alle nare gevolgen van dien. G Data geeft tips voor veilig internetten tijdens de vakantie, zonder vervelende cybercrime-verrassingen.

“Cybercriminelen richten zich steeds specifieker op populaire vakantiebestemmingen,” vertelt Eddy Willems, Security Evangelist van G Data. “Zij maken misbruik van onvoldoende beveiligde wifi-hotspots, of manipuleren pc’s in internetcafé’s, zodat zij het internetverkeer precies kunnen afluisteren en alle interessante gegevens kunnen lezen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan creditcard-gegevens, wachtwoorden, en andere persoonlijke gegevens.”

Willems raadt vakantiegangers dan ook aan om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen voordat ze op reis gaan met hun (mini)computers. “Een eerste stap is om alle software op de apparaten te updaten naar de nieuwste versie en een goede beveiligingsoplossing te installeren. Daarnaast is het verstandig om je voor te bereiden op de mogelijkheid dat je toestel kwijt raakt. Vooraf een backup maken van alle gegevens is altijd een goed idee. Verder zijn er apps waarmee je je apparaat van een afstand kunt blokkeren of leegmaken om zo je gegevens te beschermen.”

Negen tips voor een veilige vakantie

Voordat je vertrekt:
 Installeer beveiligingssoftware: zorg voor een betrouwbare, complete en bijgewerkte beveiligingssuite op uw laptop, smartphone en tablet.

 Zorg ervoor dat alle systemen volledig up-to-date zijn: controleer of de besturingssystemen van alle apparaten volledig gepatcht zijn. Kies voor de nieuwste versie van uw internetbrowser en zorg ervoor dat u alle software op uw systemen heeft geüpdatet en gepatcht voordat u vertrekt. Zo zorgt u ervoor dat alle bekende beveiligingslekken gedicht zijn, en biedt u malware weinig kans om uw systeem binnen te dringen.

 Activeer diefstalbeveiliging: Door gebruik te maken van speciale applicaties, kunt u ervoor zorgen dat uw apparaten blokkeren zodra u merkt dat ze gestolen of verdwenen zijn. Vaak kunt u met een dergelijke applicatie ook het apparaat met behulp van GPS lokaliseren of op afstand volledig wissen. In het geval van een laptop is het verstandig om alle data te versleutelen, zodat dieven of vinders de informatie erop niet kunnen lezen.

 Maak een tijdelijk e-mailadres aan: Als u wifi-netwerken of pc’s in internetcafé’s gaat gebruiken, is het verstandig om niet uw normale e-mailaccount te gebruiken. Met een tijdelijke account houdt u uw echte account, en alle gegevens die zich daarin inmiddels hebben verzameld, in ieder geval privé.

 Maak een backup: Zorg ervoor dat u van alle apparaten die mee op vakantie gaan een backup wordt gemaakt, zodat u, ook in geval van verlies of diefstal, in ieder geval al uw gegevens nog heeft.

 Noteer het nummer waarmee u uw apparaat kunt laten blokkeren: Noteer voor uw vertrek het servicenummer van uw mobiele telefoonprovider, van uw creditcard provider en van uw bank, zodat u in geval van verlies of diefstal direct de juiste nummers bij de hand heeft om alle zaken te blokkeren.

Tijdens de vakantie:
 Vermijd openbare wifi-netwerken: Wifi-hotspots op vliegvelden, treinstations, hotels, campings en horeca-gelegenheid zijn in de meeste gevallen niet goed beveiligd, zelfs als ze niet gratis zijn en een wachtwoord vereisen om in te loggen. Het is veel veiliger om gebruik te maken van een UMTS-kaart voor het surfen.

 Wees voorzichtig met internetcafé’s: Publieke computers worden vaak niet goed beveiligd, dus het is erg onverstandig om dit soort computers te gebruiken voor internetbankieren en het doen van online aankopen. Probeer ook geen online accounts te openen waarvoor u een wachtwoord gebruikt. Sla in geen geval gegevens op de computer op en zorg er na het surfen voor dat u alle cookies van de computer verwijdert, om ervoor te zorgen dat uw surfgeschiedenis en eventueel door u ingevulde gegevens niet meer te achterhalen zijn.

 Pas op zakkenrollers: Laat nooit een onbekende uw telefoon aanraken, ook niet om een mooie foto van uw gehele reisgezelschap te maken. Laat liever uw waardevolle spullen zoveel mogelijk achter in een kluis in de hotelkamer of op de camping, vooral als u naar het strand of zwembad gaat en van plan bent om te gaan zwemmen.