Verlenging van NSA programma uitgesproken door VS-rechtbank

  • Bron (c) 2014, VirusAlert

Een geheime Amerikaanse rechtbank heeft het spionageprogramma van de NSA verlengd waardoor de inlichtingendienst door kan gaan met het grootschalig onderscheppen en opslaan van telefoongegevens. De beslissing volgt nadat er onduidelijkheid is ontstaan over de rechtmatigheid van het programma.

Een federale rechter in Washington oordeelde onlangs nog dat het NSA-programma “bijna Orwelliaans” en zeer waarschijnlijk in strijd met de grondwet is. Een adviescommissie van de Amerikaanse overheid had daarnaast aangeraden dat de NSA telefoongegevens niet meer mag opslaan en doorzoeken zonder dat er voor elke zoekopdracht een apart gerechtelijk bevel wordt verkregen.

Rechtmatig
Een rechter in New York had eind december een andere mening en stelde dat het programma legaal is en dat de overheid het alleen gebruikt om terrorisme te bestrijden. Ook het geheime Foreign Intelligence Surveillance Court, dat sinds 2006 periodiek bepaalt of het programma door mag gaan, stelde gisterenavond dat het verzamelen van telefoongegevens van Amerikaanse burgers rechtmatig is. Tevens is de Amerikaanse overheid gisteren in beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter in Washington.