Verspreiding Koobface-virus gestopt

  • Bron (c) 2012, Telegraaf.nl

De verspreiding van het beruchte Koobface-virus, dat als sinds 2008 verschillende sociale netwerken teistert, is op woensdag plots gestopt. De servers van de kwaadaardige software reageren niet meer.

De servers zijn offline gehaald nadat profielensite Facebook, waarop Koobface al jaren een probleem vormt, de namen, adressen en telefoonnummers van de makers bekend maakte. De vijf Russische mannen kwamen hier ook snel achter, want hun Facebook- en Twitter-profielen werden vrijwel direct verwijderd. Ook de telefoonnummers werden meteen afgesloten.

Botnet

Naast de verspreidingsstop is ook het door Koobface gecreëerde botnet uit de lucht. Via dit botnet was het voor kwaadwillenden mogelijk om aanvallen uit te voeren op websites door de rekenkracht van de onvrijwillig aangesloten computers te gebruiken.

Er hebben nog geen arrestaties plaatsgevonden en stiekem vermoedt Facebook ook niet dat dit nog zal gebeuren. “Maar het doel is om impact te hebben. Als een beveiligingsteam hebben we niet altijd de luxe dat elke zaak in een arrestatie eindigt,” aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Waar we heel blij mee zijn, is dat het botnet weg is. De tijd zal het leren of het permanent is, maar effectief was deze strategie zeker.”