Virus lift mee op e-bookreaders

  • Bron (c) 2008, nu.nl

Op enkele e-bookreaders van het Nederlandse bedrijf iRex Technologies is afgelopen week een worm meegelift.

Volgens marketingmedewerker Willem Endhoven van het bedrijf gaat het om “een handjevol” exemplaren van de Iliad, een draagbaar elektronisch beeldscherm waarop gebruikers digitale boeken en kranten kunnen lezen.

Enkele daarvan zijn verkocht in Nederland. De Iliad is onder meer verkrijgbaar bij boekhandel Selexyz. Ook wordt de e-bookreader verspreid door NRC Handelsblad, dat sinds kort als eerste Nederlandse krant een elektronische editie aanbiedt.

Het apparaat wordt aangedreven door een aangepaste versie van Linux. Gebruikers kunnen de Iliad echter aan een Windows-pc koppelen, waarbij het zich gedraagt als een USB-stick. Enkele exemplaren van de Iliad bevatten een Windowsvirus dat in dat geval de pc besmette.

Maatregelen

Het zou gaan om een variant van VBS/Capiz-A, een worm die relatief weinig kwaad kan. iRex zegt te weten hoe de besmetting is ontstaan, en heeft maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.

Het bedrijf heeft alle kopers van getroffen exemplaren kunnen achterhalen en per e-mail benaderd met instructies om eventuele besmetting ongedaan te maken.

USB

Het gebeurt vaker dat nieuw gekochte USB-apparatuur de bron is van virusbesmettingen. In januari verkocht elektronicaketen Mediamarkt nog enkele mp3-spelers met de beruchte Fujack-worm. Vorig jaar liftte een Trojaans paard mee op navigatieapparatuur van TomTom.