Virusscanner McAfee beschadigt computers wereldwijd

  • Bron (c) 2010, nu.nl

Een update van de virusscanner van anti-virusbedrijf McAfee heeft een nog onbekend aantal computers bij bedrijven beschadigd.

De fout wordt veroorzaakt door de zogenoemde DAT update 5958.0000 in de zakelijke virusscanner van het bedrijf. Door deze update beschouwt de virusscanner het bestand svchost.exe als besmet.

Over de hele wereld zijn vooral de computers van bedrijven aangetast. Vooral computers met het besturingssysteem Windows XP zouden last ondervinden van de update.

Reboot loop

Doordat het veilige bestand voor verwijderd of in quarantaine wordt geplaatst, wordt het systeem herstart en belandt de computer in een reboot loop, waarbij de computer zichzelf opnieuw blijft opstarten.

“De meeste mensen kunnen niet eens inloggen voordat het systeem zichzelf uitschakelt, dus kunnen ze geen e-mail lezen over hoe ze dit kunnen oplossen”, aldus een systeembeheerder tegenover de site.

McAfee heeft bevestigd dat de software update ervoor zorgt dat een onschuldig bestand wordt herkend als virus. Het bedrijf heeft inmiddels een vervangende update klaargezet.