Virusscanners missen 50% van alle malware

  • Bron (c) 2009, VirusAlert

Virusscanners missen bijna de helft van alle malware op de dag dat het verschijnt en weten 15% nooit te detecteren, zo blijkt uit onderzoek. Botnetjager Damballa onderzocht 200.000 malware exemplaren en ontdekte dat virusscanners gemiddeld 54 dagen nodig hebben om malware te detecteren en verwijderen. “In het gevecht tussen malware en beveiligingssoftware, hebben de op signatures-gebaseerde oplossingen van gisteren verloren”, zegt Damballa vice president Bill Guerry.

Anti-virus software wist slechts 53% van de malware meteen te herkennen. 32% werd pas later gedetecteerd en vijftien procent wist de dans in z’n geheel te ontspringen. “54 dagen kunnen bedrijven die op virusscanners vertrouwen niet alleen geen besmette machines vinden, maar ook al zouden ze die op de een of andere manier ontdekken, niet kunnen ontsmetten.”

De beveiliger stelt dat drie tot vijf procent van alle computers binnen een onderneming met bot-gerelateerde malware is besmet, ook al gebruikt men de meeste recente beveiligingssoftware. Voor het zes maanden durende onderzoek gebruikte Damballa de McAfee Scan Engine om alle malware te onderzoeken.