Vuurwerk Internet dicht groot lek pas na weken

  • Bron (c) 2002, Automatiseringsgids.nl

Versatel-dochter Vuurwerk Internet heeft vandaag in allerijl de beveiliging van zijn internetsites aangepast. De beveiliging van de grootste hosting provider van Nederland was zo lek als een mandje. Klanten van het bedrijf konden de homepages van de 25.000 medegebruikers bewerken.

Via het lek hebben twee studenten uit Den Haag de site van muziekzender TMF gekraakt. Het duo zette het inmiddels niet meer bestaande bandje Out of our Heads enkele keren op nummer 1 in de Dag Top 5. De Dag Top 5 is een dagelijks programma van de muziekzender waarin de populairste videoclips van die dag worden getoond. ‘Naderhand had een van hen netjes een e-mail gestuurd om zijn excuses aan te bieden en het gat in de beveiliging aan te tonen’, aldus een woordvoerster van TMF.

De muziekzender vroeg Vuurwerk begin januari om opheldering. Het bedrijf is daarop gaan zoeken naar de gaten. Vuurwerk Internet was al enkele weken op de hoogte van het beveiligingsprobleem. Volgens directeur R. Lelieveld was het niet mogelijk het lek te dichten. ‘Maar nu is het absoluut niet meer mogelijk om de sites te kraken’, verklaarde de directeur tegenover het ANP. Lelieveld prijst zichzelf gelukkig dat niet meer mensen op de hoogte waren van de gaten.

artikel op Automatiserings Gids