© Virusalert schaal

 • Innovatie: 12
 • Besturing: 35
 • Logistiek: 30
 • Schade: 30
 • Schaal: 27
 • Aanduiding: gevaarlijk

W32.Grum.a

 • Type internet worm
 • Besturingssysteem Microsoft Windows
 • Risico middel
 • Bron (c) 2007, VirusAlert
 • Alias W32.Grum-A W32/Grum
 • Preventie Zodra het virus wordt geinstalleerd, kopieert het zichzelf naar de map \winlogon.exe en zal daar proberen alle bestanden te infecteren die zijn gerefereerd aan Run keys. W32.Grum-zal tevens de volgende registeringangen creëren: HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run Firewall auto setup \winlogon.exe Het virus zal het dossier van GASTHEREN(hosts) beknotten, zal ook een de malafide code in system.dll injecteren en zal proberen om de systeemdossiers ntdll.dll en kernel32.dll te herstellen.
 • Verwijderinstructie Verwijder het virus met de gratis online scanner van Symantec, klik hier Handmatig een virus verwijderen voor Windows 9x, 2000, NT en XP Onderstaande algemene beschrijving geldt voor alle Windows systemen. Voor gebruikers van Windows XP wijzen wij graag op een andere mogelijkheid voor het verwijderen van een virus. Gebruik [systeemherstel] een optie om de configuratie van een eerder moment terug te zetten. U kunt op die manier uw systeem opstarten met de configuratie van de virusinfectie! Let wel: de virusbestanden kunnen daarna nog wel aanwezig zijn maar de installatie wordt ongedaan gemaakt. (Controleer vervolgens uw systeem met een antiviruspakket, zie punt 1. -. Raadpleeg Windows help voor meer informatie over [systeemherstel] -. Controleer hierna uw systeem op nog aanwezige bestanden en registry-regels voor zover nog aanwezig: verwijder deze handmatig. Aanpassen van de registry? Wij adviseren aanpassingen in het register van Windows alleen te laten uitvoeren door Windows-specialisten. Heeft u zelf geen kennis hiervan dan de virushelpdesk.nl u online van dienst zijn, kijk hiervoor op VirusHelpdesk.nl onder stap 2 Handmatig de registry aanpassen 3.A. - Start de pc op in de veilige modus, maar sluit eerst alle programma's af en sluit de pc af. Haal vervolgens de stroom eraf en wacht 30 seconden (Dit mag NIET worden overgeslagen!). Start de pc dan weer op, en door tijdens het opstarten van de pc de CTRL of F8 knop vast te houden (afhankelijk van het besturingssysteem) zal er een menu verschijnen. In dat menu selecteer je dan met behulp van de pijltjestoetsen de optie veilige modus en dan druk je op enter. De pc zal dan opstarten in de veilige modus. In sommige gevallen kan het gebeuren dat de pc een 'keyboard error' geeft als je de CTRL of F8 knop indrukt, en in dat geval moet je even wachten tot de BIOS geladen is en dan de betreffende toets indrukken. Overigens kan alleen Windows NT niet in de veilige modus worden opgestart. Bij alle andere versies is dit wel mogelijk. 3.B. Klik op start en klik dan via programma's op MSDOS prompt. Een dos scherm zal nu openen waar je als het goed is c:\windows> ziet staan. Mocht er achter c:\windows> nog iets staan, type dan cd.. en druk daarna op enter. -Type daarna "regedit" Note voor XP-gebruikers Het is belangrijk dat je de registry opent van de lokale machine, en niet van een individuele user. Daarom even de folder wijzigen via de instructie cd.. Je komt dan uit in de folder C:\Windows 3.C. De register editor zal nu openen, en het wordt ten strengste aanbevolen om een kopie van het register te maken VOOR dat je dingen gaat veranderen. Het register is het hart van je pc en als je hier dingen verkeerd in veranderd en/of verwijderd is het mogelijk dat je pc niet goed of zelfs helemaal niet meer werkt. Je kunt een kopie maken door bovenin de register editor op deze computer te klikken en vervolgens op register en dan op registerbestand exporteren.

Grum.a is een internetworm. Dit virus arriveert als massaal verstuurde e-mail, die zich voordoet als zijnde een uitnodigingsmail van Microsoft. In de nepmail krijgt de ontvanger de uitnodiging om een betaversie van Internet Explorer 7.0 te downloaden. De e-mails die beweren afkomstig te zijn van het adres admin@microsoft.com hanteren onderwerpregels als “Internet Explorer 7 Downloads”.

In de e-mail zit een link die verwijst naar een downloadbestand wat de schadelijke software bevat. Klikt u op deze link dan wordt dit bestand gedownload en wordt het virus op uw systeem geinstalleerd. Het virus bevat ook een backdoor waarmee de virusschrijver in staat is om het getroffen systeem over te nemen cq. te misbruiken.

De mail laat een afbeelding zien van Internet Explorer 7, die ontvangers moeten verleiden het bestand ie7.0.exe te downloaden welke is geïnfecteerd met de Grum-A worm. Het virus is geschreven voor het Windows platform. Kwetsbare besturingssystemen zijn: Windows 2000, Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows XP.

Dit virus verwijderen? Dat leest u onderin deze pagina, bij het kopje
“verwijder instructie”.