Wachtwoorden klanten WebAds openbaar

  • Bron (c) 2002, Planet.nl

In een onbewaakt ogenblik is een ‘hacker’ er in geslaagd om een webserver binnen te komen van het Nederlandse internetadvertentienet WebAds. De dader wist een groot aantal namen, adressen, gebruikersnamen en wachtwoorden van Webads-klanten te vergaren.

De ontdekker van het lek, een webdesigner, bekeek de systemen van WebAds omdat een klant met hen samen wilde werken. Na enkele ogenblikken kon de jongeman zich als Root Admin op de server rond kijken met alle rechten. Hij plaatste een ‘index.html’ bestand als bewijs op de server en lichte de WebAds in.

Die is onmiddellijk aan de slag gegaan om het gat weer te dichten. Het bleek dat op de Windows-server (IIS) NetBios nog aan stond; een veel voorkomende fout. Als bewijs plaatst de kraker een HTML bestand met wachtwoorden en telefoonnummers van WebAds-klanten.

Onder meer de inloggegevens van grote klanten als ZDnet, Autoweek, Tweakers.net en Elmar Reizen werden openbaar.

Tjeerd Kooi, een van de directeuren van WebAds, legt uit dat er inderdaad iemand in staat is geweest om in het systeem te komen: ‘Het is een deel van ons interne netwerk waar we juist mee aan het werk zijn. Dat stond heel even open, en ongelukkigerwijs kwam juist iemand langs die van de mogelijkheid gebruikmaakte. Dat was echt toeval. Inmiddels zijn de systemen weer dicht en zijn de wachtwoorden veranderd voor de klanten