Wachtwoorden zijn zwakke plek van IT-beveiliging

  • Bron (c) 2004, VirusAlert

Een veilig wachtwoord is nog steeds een effectieve manier om bescherming te bieden tegen online veiligheidsrisico’s. Experts rangschikken een moeilijk te kraken wachtwoord hoog in de top tien van maatregelen om computersystemen en gegevens te beveiligen. In de praktijk blijkt echter dat er vaak onzorgvuldig met wachtwoorden wordt omgegaan, wat de kans op bijvoorbeeld hacking vergroot.

Toenemende activiteiten op internet zorgen ook voor een stijging van het aantal wachtwoorden. Zo hebben internetgebruikers wachtwoorden nodig om in te loggen op het netwerk, e-mail te versturen, online te bankieren en te winkelen. Hoe intensiever het internet wordt gebruikt voor professionele en financiële activiteiten, hoe meer wachtwoorden daarbij komen kijken. Vandaag de dag is het niet ongewoon dat één gebruiker meer dan 12 wachtwoorden gebruikt. Vraag is dan ook hoe al die wachtwoorden op een veilige en efficiënte manier aangemaakt en bijgehouden kunnen worden.

Symantec, wereldwijd marktleider in internetbeveiliging, stelt vast dat onzorgvuldig beheer van wachtwoorden risico’s van internetmisdaad en hacking vergroot: “Zeer veel gebruikers kiezen wachtwoorden die ze gemakkelijk kunnen onthouden, gebruiken hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts of bewaren hun wachtwoorden in hun gemakkelijk toegankelijke ’Mijn Documenten’-map”, stelt Linda Warmerdam, Channel Sales Manager Benelux bij Symantec.

Hacker-proof wachtwoorden
Een veilig wachtwoord is dé sleutel om het IT-systeem te beveiligen tegen ongewenste bezoekers. Met deze tips en hulpmiddelen wordt een wachtwoord bijzonder moeilijk te kraken:

* De combinatie van hoofd- en kleine letters, met leestekens en getallen is een must.

* Het wachtwoord is minstens 6 tekens lang. Hoe meer karakters, hoe moeilijker te kraken.

* Vervang letters door cijfers die erop lijken, bijvoorbeeld een 0 (nul) voor de O of een 2 voor de Z, of 5 voor S. Voor elk account wordt een nieuw wachtwoord aangemaakt en deze wordt minstens iedere zes weken veranderd.

* Gebruik geen wachtwoorden die makkelijk te raden zijn, zoals verjaardagen, telefoonnummers, woonplaats, initialen en namen van kinderen of huisdieren. Ook gebruikers- of loginnamen achterwaarts of in tegengesteld lettertype zijn uit den boze, net zoals het gebruik van woorden uit een standaard woordenboek. Het maakt niet uit welke taal.

* Af te raden is eveneens het woord ‘wachtwoord’ te gebruiken of om oude wachtwoorden opnieuw aan te maken. Geef een wachtwoord nooit door aan derden en schrijf het nooit ergens op.

Het onthouden van wachtwoorden
Het samenstellen van unieke, complexe en moeilijk te kraken wachtwoorden op zich volstaat niet. De gebruiker moet ze ook kunnen onthouden zonder ze neer te schrijven op post-its of op te slaan in electronische documenten die thuis of op kantoor toegankelijk zijn voor derden. Het is voor een gebruiker bijzonder moeilijk om tot 12 wachtwoorden te onthouden, en die minstens iedere zes weken te veranderen. Met behulp van speciale programma’s kunnen wachtwoorden en gebruikersnamen centraal en veilig opgeslagen worden.

Er zijn drie verschillende mogelijkheden:

Met software voor het beheer van wachtwoorden kan een individuele gebruiker alle wachtwoorden en login informatie in één bestand op de computer bewaren. Dit bestand wordt beschermd met een wachtwoord. Sommige programma’s maken het mogelijk om verschillende bestanden voor meerdere gebruikers aan te maken. Ieder bestand is enkel toegankelijk voor de geautoriseerde gebruiker. Sommige softwareprogramma’s gaan nog een stap verder door de wachtwoorden om te zetten in cryptische taal en ze zo te beveiligen tegen ongewenste blikken.

Het is ook mogelijk om wachtwoorden online te bewaren. Online diensten bieden gebruikers de mogelijkheid om op een centrale plaats alle gebruikersnamen en wachtwoorden te raadplegen via internet. Sommige van deze diensten bieden eveneens de mogelijkheid tot het omzetten van de wachtwoorden in cryptische taal voor een veilige transfer over internet.

Een andere mogelijkheid is grafische online wachtwoordsoftware. Hiermee kan de gebruiker ook al zijn wachtwoorden en gebruikersnamen centraal bewaren en opvragen. Het wachtwoord om toegang te krijgen tot de lijst met wachtwoorden, is grafisch samengesteld uit een bepaalde volgorde van beelden. De gebruiker moet dan onthouden in welke volgorde hij de beelden moet plaatsen.

Het verstandig aanmaken van wachtwoorden en het beheer ervan is van essentieel belang voor de beveiliging van de computer. Met een combinatie van aanbevelingen of richtlijnen en een technologische oplossing, zijn gebruikers beschermd tegen hackers en andere internetbedreigingen.

Over Norton Password Manager
Norton Password Manager schakelt bepaalde veiligheidsrisico’s uit, zoals hergebruik van hetzelfde wachtwoord, het verzuim om nieuwe wachtwoorden in te stellen, het gebruik van gemakkelijk te raden wachtwoorden en het onzorgvuldig opslaan van wachtwoorden. Dankzij krachtige encryptiemethodes zijn wachtwoorden goed beveiligd, terwijl het programma tegelijkertijd wachtwoorden onthoudt en invult. Gebruikers moeten zich alleen met één hoofdwachtwoord bij Norton Password Manager aanmelden, waarna het product automatisch de gebruikersnaam en de wachtwoordinformatie zal invullen op sites die eerder door de gebruiker werden goedgekeurd. Norton Password Manager stroomlijnt ook omslachtige taken zoals het invullen van online formulieren, iets wat niet zelden met fouten gepaard gaat. Daarnaast biedt het een beveiligde methode voor het handmatig invullen van formulieren op webpagina’s. Een intuïtieve wizard vereenvoudigt de configuratie van verschillende gebruikerprofielen en helpt de gebruiker bij het veilig invoeren of aanpassen van adressen, telefoonnummers en creditcardgegevens.