Werknemers oorzaak beveiligingsproblemen

  • Bron (c) 2007, VirusAlert

Werknemers veroorzaken verreweg de meeste beveiligingsproblemen op de werkvloer. Dat is de mening van een kwart van de ondervraagde IT-managers die meewerkten aan grootschalig Europees onderzoek. Europese werknemers surfen gemiddeld bijna twee uur per dag op internet waarvan zij een half uur niet aan werkgerelateerde sites bezoeken. De IT-managers schatten dat hoger in; medewerkers surfen gemiddeld 48 minuten per dag op niet aan werkgerelateerde sites in totaal ongeveer 4 uur per week. Tegelijkertijd is het aantal geïnfecteerde websites verder gestegen. De manier waarop virussen verspreiden is door de virusschrijvers allang aangepast op het gebruik van grote groepen personen. De computergebruiker is bewust van potentiële gevaren in de mailbox. Daarom plaatsen ze hun mailware liever op malafide internetsites wat beter aansluit bij de gewoontes van gebruikers.

Hoewel MKB-werknemers aangeven dat ze per week gemiddeld tweeënhalf uur voor hun plezier internetten, heeft iets minder dan de helft van alle bedrijven geen beveiligingssoftware geïnstalleerd. Slechts 23 % van de MKB-bedrijven heeft een internetgedragscode opgesteld voor werknemers. In de praktijk worden werknemers niet eens gevraagd die gedragscode te ondertekenen. Daarentegen geeft 16 % van de bedrijven aan helemaal geen gedragscode voor het gebruik van internet te hebben. Het argument hiervoor was dat vertrouwen in de eigen werknemers voldoende moet zijn om misbruik te voorkomen. Het ‘surfgedrag van medewerkers’ is volgens een derde (32%) van de ondervraagde IT-managers de belangrijkste bron van frustratie bij het implementeren en onderhouden van IT-beveiliging. Op de tweede plaats (27%) staat de lage klassering van IT-beveiliging op de directieagenda en 21% noemde budgetbeperkingen als grootste frustratie. Bijna een vijfde (17%) van de IT-managers vindt dat de beveiligingsniveaus in het MKB niet zo hoog hoeven te zijn als die van grote bedrijven, omdat de risico’s minder groot zijn. Een aanzienlijke meerderheid (71%) is van mening dat de omvang van een bedrijf niet uitmaakt voor de mate van beveiliging. Juist het onveilige internetgebruik door werknemers en de gedachte dat het met de risico’s niet zo’n vaart zal lopen, maakt het MKB tot een makkelijke prooi voor kwaadwillenden op internet.

Blind vertrouwen werknemers

Het onderzoek toont aan dat het blinde vertrouwen van werknemers in het beveiligingsbeleid van hun IT-afdeling misplaatst is. Maar liefst twee derde (66%) vertrouwt blind op het eigen bedrijf als het gaat om de beveiliging tegen alle mogelijke internetdreigingen. Slechts 31% van de werknemers die creditcardgegevens over het internet versturen, geeft bijvoorbeeld aan dat ze de IT-afdeling hebben gevraagd of hun pc is beveiligd tegen identiteitsdiefstal.