Windows Media Player registreert gebruikersgegevens

  • Bron (c) 2002, Nu.nl

De Windows Media Player 8 die in Windows XP is ingebouwd, blijkt precies bij te houden welke mp3-, video- en andere multimediabestanden met het programma worden afgespeeld.

Nadat het persbureau Associated Press (AP) achter dit verhaal was gekomen, kwam Microsoft woensdag met een vernieuwde ‘privacy statement’ bij de speler waarin het bedrijf melding maakt van de gegevensregistratie.

WMP 8 houdt op elke computer een lijst bij van welke bestanden worden afgespeeld. Als met WMP 8 bijvoorbeeld een cd wordt afgespeeld, zoekt de Microsoftsoftware automatisch gegevens bij het nummer zoals titel, artiest enzovoorts. Die informatie wordt in een bestand opgeslagen en op de computer bewaard.

Die gegevens zouden interessant kunnen zijn voor marketingbedrijven en platenmaatschappijen (vanwege het afspelen van illegale mp3-bestanden).

De nieuwe ‘privacy statement’ vermeldt overigens niet hoe die informatiefunctie bij cd’s en dvd’s uitgezet kan worden. Microsoft ontkent ooit dergelijke gegevens aan derden te hebben verkocht. Volgens het softwarebedrijf wordt het log-bestand aangemaakt zodat een gebruiker niet meerdere keren dezelfde informatie hoeft te downloaden.

Negeren

Om te voorkomen dat er gebruikersgegevens naar buiten lekken, kan iemand natuurlijk het programma negeren, maar daarmee wordt het onmogelijk om diverse live-uitzendingen op internet te volgen die alleen werken met de Windows Media Player.

Van Windows XP zouden alleen de afgelopen maand al wereldwijd 17 miljoen exemplaren verkocht zijn. Windows Media Player is een soort bundeling van software waarmee allerlei bestanden bekeken en beluisterd kunnen worden. Ook is het mogelijk om cd’s en dvd-films naar de harde schijf te kopiëren.