Windows Update stuurt persoonlijke info door

  • Bron (c) 2003, WebWereld.nl

Microsoft heeft het privacybeleid voor Windows Update aangepast. Informatie over de hardware wordt naar de softwaremaker gestuurd.

Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse tecChannel. Volgens de Duitse site bestaat de mogelijkheid dat Microsoft in de toekomst ook informatie gaat verzamelen over de software die een gebruiker op zijn pc heeft staan.

Tot voor kort beloofde Microsoft dat gebruikers de updates konden binnenhalen ‘zonder dat er informatie naar Microsoft werd gestuurd’. De pc haalde een lijst met updates op van de Windows Update server, en maakte dan – op basis van de configuratie van de pc – een selectie van relevante downloads. Dit alles gebeurde zonder dat er gevoelige informatie naar Microsoft werd gestuurd.

Bij nieuwere versies van Windows Update wordt wel informatie van de gebruiker naar Microsoft gestuurd. Uit de analyse van tecChannel blijkt dat de lijst met hardwarecomponenten van de computer de meest ‘privacygevoelige’ informatie is die wordt verstuurd.

Misbruik
Volgens tecChannel bestaat er echter geen enkele noodzaak om deze informatie naar Microsoft te sturen. De analyse welke updates moeten worden opgehaald, kan nog altijd prima op de pc van de gebruiker worden uitgevoerd. “Bandbreedte is nauwelijks een beperkende factor vandaag de dag en het downloaden van een complete lijst met updates duurt hooguit enkele seconden.”

De Duitse site stelt dat Microsoft de methode van ‘server-side filtering’ – waarbij het analyseren van de aanwezige hardware op de server van Microsoft gebeurt in plaats van op de pc zelf – ook kan ‘misbruiken’ om te achterhalen welke software is geïnstalleerd.

Overigens hoeft dat niet per se negatief te zijn, stelt tecChannel. Ook andere softwareleveranciers zouden daardoor gebruik kunnen maken van de Windows Update.

Tegelijkertijd met het binnenhalen van de patches (reparatiesoftware) en updates voor Microsoft-software zouden gebruikers in dat geval ook de updates voor software van andere leveranciers kunnen downloaden.