Winevar een losse flodder, media-attentie: hype

  • Bron (c) 2002, VirusAlert

Afgelopen maandag werd het WineVar/Kovar-virus tegelijk door tal van antivirusfabrikanten gedetecteerd EN werden definitie-bestanden beschikbaar gesteld. Een goede weergave van de snelheid waarmee het vaak mogelijk is om virussen te stopppen.

Toch waren er een aantal fabrikanten, ik zal geen namen noemen, die dit virus gebruikten om hun business onder de aandacht te brengen. Gelukkig zaten hier geen partners van VirusAlert noch VirusAlert zelf bij.

Maar hoe opmerkelijk was het toch weer dat een aantal gerenomeerde media er rustig aandacht aan besteden en de persberichten zonder enige natrek overnamen. Ofwel: Hoe creeer je een hype?
leren sommige organisaties het dan nooit?

VirusAlert heeft maandag besloten om geen nieuwsbrief te besteden aan dit virus, noch een SMS te versturen via VABP.nl daar het virus een groot foutje bezat:
Het bleek in de testomgeving niet in staat om gebruik te maken van de MIME-kwetsbaarheid(*) in Windows. Alle tot nu toe opgedoken medium tot highrisk virussen maakten hiervan gebruik. En een aantal fabrikanten dacht dan ook van doen te hebben met een grote virus-uitbraak. Terwijl het virus er niet toe in staat bleek…

De kans is groot dat er nu van dit virus varianten gaan opduiken van Winevar die wel werkend gebruik zullen maken van deze kwetsbaarheid. De virusschrijver zal wellicht zijn huiswerk opnieuw doen.
Maar laten we het er over eens zijn: sommige media moeten toch ook hun huiswerk beter doen!

Dit bericht is op persoonlijke titel geschreven, door Dirk J. Hengst
VirusAlert.nl

(*) MIME-exploit.
Een kwetsbaarheid in Outlook (express) waardoor een bijlagebestand (via email binnenkomend) automatisch wordt geopend in de voorbeeldweergave.