WK voetbalfans doel van phishing-aanvallen

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

De wereldvoetbalorganisatie Fifa publiceert een bericht waarin ze waarschuwt voor zogeheten phishing aanvallen. Phishers richten hun pijlen op internettende WK-voetbalfans. Op slinkse wijze – door de FIFA identiteit na te bootsen – proberen computercriminelen persoons- en bankgegevens te ontfutselen.

De mail meldt dat de ontvanger een Fifa-loterij heeft gewonnen. Wanneer de winnaar zijn persoons- en bankgegevens opstuurt, kan de geldprijs overgemaakt worden. Echter, de boeven schrijven geen geld bij, maar plunderen vervolgens je hele rekening. De criminelen versturen op spam-achtige wijze grote hoeveelheden e-mail.

De Fifa-mails lijken authenthiek en spelen in op het aankomende wereldkampioenschap voetbal, volgend jaar in Duitsland. De internetcriminelen kopiëren de vormgeving, logo’s en contactgegevens van Fifa, waardoor de ontvangers al snel denken dat het om een echte Fifa-actie gaat. In de mail staat een link naar een pagina waar ze hun bankgegevens achter kunnen laten. De site waar ze terecht komen is een gekaapte internet-server, waar de boeven de slinks verkregen bankgegevens kunnen ophalen. Dit proces wordt phishing genoemd. De mails verwijzen naar loterij-acties in Engeland, Spanje en Zuid-Afrika. Vooralsnog zijn er nog geen Nederlandse gevallen bekend.

Het aantal phishingmails stijgt sinds enkele jaren explosief. Nieuw is dat de internetcriminelen zich richten op voetbalfans. Traditioneel richten de boeven zich op klanten van webwinkels, veilingsites en internetbanken. Meestal worden ontvangers gevraagd hun persoonlijke bankgegevens op een internetsite in te vullen, ‘ter controle’ is dan de smoes. In Nederland waren in de zomermaanden Postbank-klanten het slachtoffer van een phishingaanval.