XenSource laat Windows draaien op virtualisatiesoftware

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

XenSource heeft tijdens het Intel Developers Forum, dat deze week in San Francisco plaatsvindt, een presentatie gegeven van een prerelease van versie 3.0 van Xen. Tijdens deze presentatie werd een demonstratie gegeven waarbij de Xen-software zowel Linux als Windows XP met service pack 2 draaide. Om dit voor elkaar te krijgen, werd gebruikgemaakt van cpu’s die zijn uitgerust met Intels Virtualisation Technology. Processors die zijn uitgerust met deze feature zullen later dit jaar op de markt komen. Xen is een zogenaamde hypervisor. Dit is software die hardwareresources beheert zodat deze op één systeem tegelijkertijd door verschillende besturingssystemen gebruikt kunnen worden. Door deze virtualisatie kan effectiever gebruikgemaakt worden van hardwareresources.

Xen maakt, zonder een processor met Intels Virtualisation Technology, gebruik van paravirtualisatie om zijn functionaliteit aan gastbesturingssystemen bekend te maken. De broncode van een operating system moet dan echter aangepast worden om Xen op te kunnen merken. Het wijzigen en toevoegen van code in open-sourcebesturingssystemen is relatief eenvoudig. Aanpassingen in Windows, het meest gebruikte OS, zijn echter vrijwel niet door te voeren. Intels VT zorgt ervoor dat wijzigingen in het besturingssysteem niet meer nodig zijn om het OS aan de praat te krijgen binnen Xen. Intel is erbij gebaat als er software beschikbaar is die kan omgaan met deze nieuwe technologie als de processors later dit jaar geïntroduceerd worden en heeft daarom code aan het Xen-project gedoneerd.

Er is op dit moment vrijwel alleen commerciële software die in staat is om zoveel verschillende OS’en zonder aanpassingen en zonder Intels VT te virtualiseren. XenSource hoopt dan ook dat Xen 3.0 door bedrijven als volwaardig alternatief voor betaalde software ontvangen zal worden. Het bedrijf zal later dit jaar de beheerssoftware XenOptimizer op de markt brengen, zodat een Xen-systeem eenvoudiger opgezet zal kunnen worden. Een community release van de virtualisatiesoftware zal in september plaatsvinden. Een enterpriseversie zal begin 2006 beschikbaar komen. Xen kan omgaan met 64-bit processors, ondersteunt SMP-besturingssystemen en ondersteunt PAE voor 32-bit servers met meer dan 4GB geheugen. Aan ondersteuning voor AMD’s Pacifica wordt nog gewerkt.

Bron: Tweakersnet