Zembla pleegt fraude met gestolen creditcardgegevens

  • Bron (c) 2008, VirusAlert

Met de actie wil Zembla aantonen hoe eenvoudig het is om identiteitsfraude te plegen en meer specifiek gestolen creditcardgegevens te bemachtigen en daar vervolgens transacties mee te plegen.

Marktplaats voor identiteitshandel
Zembla kwam met behulp van een online fraudeexpert op de Russische online marktplaats voor creditcardgegevens. “De site is niet publiek toegankelijk maar zit achter een inlog”, vertelt Zembla-regisseur Ton van der Ham tegenover Webwereld. “Je kunt zoeken op land, op kaartsoort, en dan kies je een pakketje gegevens die je online kunt afrekenen. Het is bijna onwerkelijk.”

Op de site zit ook een checkfunctie om de controleren of het nummer echt is. “Het grappige is dat daarna een transactie met dat nummer niet meer lukt. Die kaart is onmiddellijk geblokkeerd. De banken weten dus van dergelijke sites. Dan zou ik alle de kaarthouders waarschuwen, maar dat gebeurt dus blijkbaar niet.”

Er hoefde opvallend weinig betaald te worden voor de creditcardgegevens. Voor slechts vijf dollar per exemplaar, kreeg de redactie de naam, het huisadres, het e-mail adres, het telefoonnummer en de creditcardgegevens van een persoon in handen. In totaal zijn er door het programma op die manier acht creditcardnummers gekocht.