zolang bedrijven niet overgaan tot filtering op internet level zal het risico van virussen als Sober.x blijven bestaan

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

CleanPort waarschuwt: zolang bedrijven niet overgaan tot filtering op internet level zal het risico van virussen als Sober.x blijven bestaan.

Outsourced Managed Services, geplaatst op internethoogte, blijken als enige in staat om direct nieuwe uitbraken, zoals deze week Sober.x direct te weren.

CleanPort E-mail Security`s CTO Jeroen Oostendorp ziet in de enorme explosieve uitbraak van Sober.x een bevestiging van het onjuiste security-beleid van veel bedrijven en providers; “Op deze manier blijft men achter de feiten aanlopen en kan het misbruik blijven plaatsvinden”.

De vraag mag niet meer zijn; “heb ik een beveiligoplossing geïmplementeerd”.
De vraag moet kwalitatief zijn; “hoe effectief is de oplossing ten allen tijde en hoe effectief is deze oplossing in het geval van een nieuwe uitbraak”.

Globaal zie je in de huidige line-of-defense bij bedrijven twee belangrijke point-of-failures:
a) Het gebruik van een single antivirus oplossing wat niet waarborgt tegen aanvallen van grote aantallen gelijke virussen.
b) Het beheer wat in geval van een nieuwe uitbraak niet snel genoeg kan reageren op een nieuw virus; de Window-in-time blijft daardoor te groot.

Hoe geavanceerd en snel het update mechanisme van een security oplossing ook lijkt, de fabrikant moet altijd eerst nog een herkenningsbestand maken, altijd achteraf na vaststelling, en deze moet vervolgens worden gedistribueerd. Afhankelijk van de fabrikant moet dit naar afnemers wereldwijd en hierin zit altijd een vertraging. Dit security-gat is te groot, gemiddeld 12 tot 24 uur en daardoor lukt het nog altijd om virussen te lanceren die net als het Sober.x-virus enorme overlast veroorzaken.

Dit kan alleen worden voorkomen door het uitgangspunt van de line-of-defense te veranderen. Bedrijven moeten zich realiseren dat de filtering op internetlevel moet plaatsvinden, buiten het netwerk van het bedrijf en met een centraal beheerd systeem wat door specialisten wordt beheerd.

De gecentraliseerde managed security oplossingen in zijn algemeenheid bieden al deze voordelen in één. Dit gecombineerd met een lage TCO, en de ontlasting van mailservers en bestaande infrastructuur biedt de beste zekerheid en betrouwbaarheid voor iedere organisatie.

Over CleanPort
CleanPort Managed E-mail Security verzorgt de beveiliging van het e-mailverkeer voor ruim 92.000 domeinen in de gezondheidszorg, de financiële sector, zakelijke dienstverlening en xSP’s. CleanPort levert op internetniveau beveiliging tegen virussen en spam. Het systeem wordt 24/7 centraal beheerd en voortdurend bijgewerkt en geoptimaliseerd. CleanPort combineert verschillende commerciële beveiligingsproducten met de in eigen beheer ontwikkelde ProTAG-scanner. Deze geavanceerde oplossing herkent en isoleert verdachte mail. CleanPort levert klanten op regelmatige basis gedetailleerde rapportages en andere relevante gegevens over onderschepte virussen. Het hoofdkantoor van CleanPort is gevestigd in Doetinchem, met vestigingen in Engeland, Duitsland, Rusland en Israël.

Voor meer informatie: CleanPort