Zombienetwerk bestond uit 1,5 miljoen gehackte computers

  • Bron (c) 2005, VirusAlert

Het zombienetwerk dat twee weken geleden door de Nationale Recherche in beeld is gebracht bestond uit ongeveer 1,5 miljoen gehackte computers. Dat is gebleken bij de ontmanteling van het netwerk door GOVCERT.NL, het Computer Emergency Response Team van de Nederlandse overheid, XS4All Internet en andere providers.

De computers zijn getroffen door een geautomatiseerde aanval met een Trojaans paard, kwaadaardige software die zich ongemerkt nestelt in de computers van slachtoffers. Van de besmette computers staan er naar schatting 30.000 in Nederland.

De rechtbank in Breda heeft gisteren de voorlopige hechtenis van de 19-jarige hoofdverdachte en een 22-jarige medeverdachte met 30 dagen verlengd. Deze medeverdachte is vermoedelijk ook verantwoordelijk voor een zogenoemde distributed Denial of Service (dDoS) aanval na de afpersing van een bedrijf in de Verenigde Staten. Eerder werd al duidelijk dat de verdachten vermoedelijk zijn betrokken bij een andere dDoS aanval op de website van een Amerikaanse onderneming.

Naar verwachting zullen meer aanhoudingen in het onderzoek volgen.